Kulak Zarı Ameliyatları
Kulak zarı, dış kulak yolu ile orta kulak dediğimiz örs, üzengi ve çekiç kemikçiklerinin bulunduğu alanı bölen işitmede görevi olan bir yapıdır. Orta kulak yapılarının korunması ve işitme için sağlam olması çok önemlidir.
Kulaktan gelen su gibi açık renkte ya da kanlı-pürülan akıntı kulak zarında delik olabileceğine işaret eder. Kulağa gelen bir darbe sonrası işitmede azalma çınlama hatta baş dönmesi gelişmiş ise kulak zarı delinmiş olabilir.
Kulak zarında deliğin oluşmasına neden olan sebebe göre işitme kaybı seviyesi değişir. Travma sonucu gelişen kulak zarı deliği iç kulakta kulak kemikçiklerinde de hasara neden olur ise işitme kaybı oranı yükselebilir. Sadece kulak zarında kulak iltihabı nedeniyle toplu iğne başı büyüklüğündeki bir delik işitme kaybına neden olmayabilir. Orta kulakda ve kulak zarında timpanoskleroz denen kireçlenme varsa işitme kaybı artabilir.
Kulak zarı orta kulak iltihapları sırasında ya da bir darbe sonucu delinebilir. Çocuklarda sık görülen orta kulak iltihabı bazen kulak zarında basınca neden olarak zarı patlatır ve akar. Kulak Burun Boğaz organları birbiri ile bağlantılıdır. Östaki borusu ile kulak burundan havalanır. Bu yolun çalışmasını engelleyen septum deviasyonu ya da östaki borusu disfonksiyonu kulak zarında zamanla çökmeye neden olabilir. Kulak zarında çökme kulak kemiklerinde erimeye neden olur.
Kulak zarı delik ise buradan nem ya da toz girmesi enfeksiyonlara davetiye çıkarır. Orta kulakta tekrarlayan enfeksiyonlar buraya komşu olan beyin dokularına yayılabilir. Menenjit, beyin absesi, yüz felci gibi komplikasyonlar görülebilir. Tedavi edilmeyen ya da korunmayan kulağa sahip kişilerde zamanla baş dönmesi, işitme azlığı gelişmesi beklenir. Kronik kulak iltihabı çok sık ağrı yapmadığı için kişileri rahatsız etmez ama yukarıda sayılan hastalıklar geliştiği zaman artık çok geç kalınmış olabilir.
Kulak zarı ameliyatları için endoskopik yaklaşım, kulak içi yaklaşım, ve kulak arkası yaklaşım gibi teknikler tanımlanmıştır. Bütün yaklaşımlarda amaç kulak zarındaki deliği ya da çöken kısmı kıkırdak ya da kas zarı kullanarak onarmak yanısıra işitmeninde düzeltilmesidir.
Endoskopik Kesisiz Kulak Zarı Ameliyatı: Bu teknik endoskopik uygulamaya uygun kulak hastalığı olanlarda kulak kanalından endoskop yardımı ile yapılır. Cilt kesisi olmadığı için iyileşme daha hızlı olur.