Rinoplasti(Burun Estetiği) Nedir?
Rinoplasti, burnun estetik olarak dış şeklini değiştiren bir ameliyatdır. Burnun şeklinin estetik güzelliği dışında nefes alıp verme fonksiyonunu da bu cerrahi ile düzeltmek mümkündür. Sonuç olarak rinoplasti hem nefes alıp verebilen hem de görsel olarak yüze yakışan burun oluşturma ameliyatıdır.
Rinoplasti ameliyatlarında dış şekil kadar fonksiyonel bir burun oluşturmakta çok önemlidir. Nefes alıp verme işi burundan yapılmalıdır. Burun havayı filtre eder, ısıtır ve nemlendirir. Ağız solunumu yapan kişilerde hem boğaz hem akciğer hastalıkları daha sık görülebilir. Dolayısıyla burnun dış görüntüsü üzerinde harcanan emek kadar burun içindeki problemlerle de ilgilenilmelidir.
Hastanın ameliyattan beklentisi kadar cerrahın ameliyatta neler yapmak istediği de çok önemlidir. Her rinoplasti cerrahının bir tekniği ve alışkanlıkları vardır. Kabaca rinoplasti ameliyatlarında açık ve kapalı olarak iki cerrahi yöntemle yaklaşılır.
Kapalı rinoplatsi ameliyatlarında burun cildini kesmeden burun içinden iskelet yapıya ulaşılması ana amaçtır. Uygun vakalarda cerrahın tecrübesi de varsa ameliyat süresini kısaltan, daha az şişliğe neden olan bir ameliyattır. Genellikle ilk ameliyatını olacak, burun dışında eğriliği ve ucunda çok büyük problemi olmayan kişilerde tercih edilir. Cerrahide ne kadar az dokuya dokunursanız komplikasyon oranınız o kadar az, iyileşme de o kadar hızlı olur.
Açık rinoplasti ameliyatlarında ise; her iki burun deliği arasındaki cildi keserek burun cildini kaldırarak burnun iskelet yapısına ulaşan tekniktir. Genellikle burun ucunda, burun bölmesinde travma sonrası büyük bozukluğu olanlarda veya düzeltme ameliyatı yapılacaklarda tercih edilir. Açık rinoplasti ameliyatlarında burun ucundaki dikiş izi uygun yöntem ve dikişlerle birkaç ay sonra fark edilmeyecek şekilde iyileşir.
Koruyucu Rinoplasti (Preservation Rhinoplasti) Nedir?
Koruyucu rinoplasti tekniğinde amaç, burun ucu yumuşak dokuların ve burun sırtı iskelet yapıların mümkün olduğu kadar az çıkartılarak buruna şekil verilmesidir. Bu teknik ile daha çok kapalı rinoplasti yaklaşımı kullanılır. Burun sırtındaki yükseklik burun sırtından değil de burnun yan duvarlarından ve burun bölmesinden doku çıkarılarak azaltılır. Dolayısıyla düşürülmüş doğal bir burun sırtı elde edilir ve daha az ödem oluşur.
Revizyon rinoplasti ameliyatı ise daha once rinoplasti ameliyatı olmuş fakat istenilen görsel yada fonksiyonel beklenti gerçekleşmemiş ise düzeltme ameliyatı diyebileceğimiz sonraki ameliyatlara revizyon rinoplasti denir. Revizyon rinoplasti ameliyatı ilk ameliyatın üzerinden 6 ay geçmeden yapılmamalıdır.